Virágküldés Budapest - virágküldés - Fleurop

Hogyan gondoskodjunk a virágokról?

Kövesse virágosaink tanácsait, hogy csokra minél tovább friss és gyönyörű maradhasson!

 

 

Távolítsuk el a
csomagolást

Töltsünk meg egy
vázát friss vízzel

Adjunk hozzá
a tartósítót

Vágjuk vissza
a virágok szárát

Távolítsuk el a
víz felszín alatti
leveleket

Rendszeresen vágjunk a szárából és adjunk vizet

Figyeljünk oda,
mibe és hová
tesszük a virágot
 

1. TÁVOLÍTSUK EL A CSOMAGOLÁST

Óvatosan távolítsuk el a csomagolást a csokorról, de hagyjuk rajta a szalagot vagy drótot, amely a virágokat összetartja.

2. Engedjünk friss vizet egy tiszta vázába

Tisztítsunk ki egy vázát alaposan szappanos vízzel. Engedjünk bele friss vizet, de hagyjunk helyet a virágoknak is! A tulipán és a nárcisz a hűvös vizet szeretik, míg a legtöbb másik virágot legjobb langyos vízbe tenni.

3. Használjunk TARTÓSÍTÓT

Adjunk a vízhez virágtápot – ezzel növeljük a virágok élettartamát, mivel megadjuk nekik a szükséges tápanyagokat, megfelelő szinten tartjuk a víz pH értékét és megöljük az ártalmas baktériumokat.

4. Vágjuk vissza a virágok szárát

Vágjunk le 1-2 centimétert minden virág szárából mielőtt a vázába tesszük őket. Vastagabb, fás szárú virágokat átlósan vágjunk, hogy több vízhez jussanak. A rózsának, krizantémnak és szegfűnek van a legtöbb vízre szüksége, az ő szárukat akár 4-5 cm hosszan is visszavághatjuk, szintén átlósan. A lágyszárú virágok, pl. a tulipán végét vízszintesen vágjuk, mivel gyorsabban képesek felvenni a vizet, túl soktól pedig hamarabb lekonyulnak.

A vágáshoz használunk tiszta, éles kést. Az ollóval vagy tompa késsel ejtett vágás tönkre teheti a szárat, lezárhatja a nyílást.

5. Tegyük a virágokat vázába és Távolítsuk el a víz felszín alatti leveleket

Tegyük a virágokat egy vázába, amit 2/3 részig töltünk vízzel. Lágyszárú virágok esetében csak 1/3 részig töltsük a vázát – a kála és az amarillisz például könnyen rothadásnak indulhat, ha erre nem figyelünk. Távolítsuk el a víz felszíne alá érő leveleket és virágzatot. A rózsa tüskéit meghagyhatjuk.

6. gondozzuk virágunkat naponta

Minél több virág van egy csokorban, annál hamarabb szívják fel a vizüket. Naponta ellenőrizzük a vázában víz magasságát és szükség esetén öntsük fel friss vízzel. Pár naponta a vázát sem árt kimosni. Szintén javasolt a virágok szárát naponta, vagy legalább néhány naponta picit visszavágni. Ilyenkor távolítsuk el a hervadt virág fejeket és a rothadó részeket.

Mikor a rózsák konyulni kezdenek, vágjuk vissza őket és tegyük egy percre forró vízbe. Ugyanezt a megoldást alkalmazhatjuk gerberákon és egyéb virágokon, amik a melegebb éghajlatot szeretik. Hatékony lehet még, ha a virágokra vizet spriccelünk, majd hűvösebb helyen tároljuk őket néhány órán át.

7. VÁLASSZUNK MEGFELELŐ HELYET VIRÁGUNKNAK

Virágunkat tartsuk távol a radiátortól és egyéb hőforrásoktól, valamint a közvetlen napfénytől. A meleg felgyorsítja a vázában a baktériumok szaporodását, ezzel rövidítve a virág életartamát. Ne tegyük a vázát hideg fuvallatok útjába sem. Ne helyezzük gyümölcsök közelébe, mivel a gyümölcsök (különösen a banán) által kibocsátott etilén gáz hatására a virágok rohamosan hervadásnak indulnak.

A legtöbb virág fogyasztása állatokra és emberekre egyaránt veszélyes. Különösen mérgezőek az azálea, flamingó virág, liliom, mikulás virág, amarillisz, krizantém, hortenzia, ciklámen, jácint, nárcisz, és az írisz. A szegfű, a begónia és a boglárka elsősorban az állatokat veszélyezteti. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a virágokat gyakran permetezik különböző növényvédő szerekkel, melyek maradványai megtalálhatók a virágok szirmain és levelein. Vágott és cserepes virágainkat egyaránt tartsuk távol mind a gyermekektől, mind a háziállatoktól.